Blog

JK Construction / Blog  / Villa Brolo Saccomani

Villa Brolo Saccomani

Το έργο είχε ως στόχο να μετατρέψει, για οικιακή χρήση, ένα κτίσμα του 18ου αιώνα τη Villa Saccomani, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τη λίμνη Garda στην πόλη της Βερόνα.

Σε πρώτη φάση, έγινε η κατεδάφιση των προσθηκών του εικοστού αιώνα και η απογύμνωση του κτιρίου στην αρχική του μορφή. Αργότερα, μια νέα επέκταση κτίστηκε με ένα εκτεθειμένο φινίρισμα απο τούβλο. Αυτό μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε με σαφήνεια το αρχικό τμήμα από τη νέα επέκταση.

Για να μειωθεί η υπερβολική χρωματική αντίθεση μεταξύ των δύο τοιχωμάτων (το χρώμα από κόκκινο τούβλο και το γκρι χρώμα της πέτρας) και οι δύο επιφάνειες καλύφθηκαν με ένα χρώμα scialbatura (τεχνική που περιλαμβάνει ένα είδος ζωγραφικής με ασβέστη). Βλέποντας το κτίριο από απόσταση, ο θεατής βλέπει ενα ενιαίο σύνολο και μόνο απο κοντά μπορεί να διακρίνει τους δύο διαφορετικούς οργανισμούς.

Προκειμένου να μειώσουν την αντίθεση των υλικών που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ της επιφάνειας της ρουστίκ πέτρινης βάσης και την έντονη γραμμικότητα της νέας επέκτασης από τούβλο, η ομάδα πειραματίστηκε με την τοποθέτηση της νέας τοιχοποιίας που έκανε τον οπτικό αντίκτυπο των νέων κατασκευών λιγότερο έντονο. Η τοποθέτηση των τούβλων, μήκους 30 cm, έγινε με την περιστροφή των στις μακριές πλευρές για να σχηματίσουν ασύμμετρες εσοχές με ελαφρές κοίλες και κυρτές γωνίες. Η λύση αυτή έδωσε στη νέα επιφάνεια από τούβλο μια εντυπωσιακή κίνηση του φωτός, λόγω της δημιουργίας σκιάς που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον τοίχο.

Από την πλευρά που βλέπει προς το πάρκο, η λιθοδομή συμπίπτει με το ισόγειο και περιλαμβάνει το καθιστικό, ενώ η νέα τοιχοποιία ορίζει τα υπνοδωμάτια του πρώτου ορόφου. Ο τοίχος από τούβλα στον πρώτο όροφο έχει σπάσει με τομές που ορίζουν τα νέα παράθυρα. Τα προφίλ των παραθύρων έχουν πλήρως εγκατασταθεί στο εσωτερικό, έτσι ώστε να μην είναι ορατά, καθώς δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ιδέα της διαχρονικής αρχιτεκτονικής. Μεταξύ του πλαισίου του παραθύρου και της τοιχοποιίας, χωρίς κανενός είδους δοκάρι στερέωσης, εγκαταστάθηκε γυαλί ασφαλείας το οποίο ενεργεί ως ένα αόρατο στηθαίο.

Στο ισόγειο, τα νέα παράθυρα εγκαταστάθηκαν στο εσωτερικό με προφίλ σιδήρου.

Το κάτω μέρος του κτίσματος περιλαμβάνει σε διπλάσιο ύψος, μεγάλο σαλόνι για την κοινωνική ζωή της οικογένειας και συνδέεται με τον κήπο όπου έχει χτιστεί μια πισίνα. Αυτό είναι το μόνο σημείο όπου ένα νέο άνοιγμα προς τον κήπο έγινε στους αρχικούς πέτρινους τοίχους. Αυτό το νέο άνοιγμα διακόπτει τη συνέχεια μιας μεγάλης επιφάνειας από το νέο σκυρόδεμα που τρέχει σε όλη την πρόσοψη και χρησιμεύει τόσο ως ενίσχυση του πέτρινου τοίχου, καθώς και για την αντιστάθμιση του ύψους του αρχικού τείχους και του τμήματος της νέας τοιχοποιίας που βρίσκεται σε ευθυγραμμιση με το πρέκι του παραθύρου και της πόρτας.

Αυτή η νέα πόρτα διαθέτει ένα συρόμενο παράθυρο με κρυφούς μεντεσέδες, χαρακτηριστική στις βίλες της περιοχής με άνοιγμα προς την ύπαιθρο. Η πρόσοψη της μακρυας στενής αίθουσας απέναντι από τον κήπο χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός παραθύρου που βρίσκεται στο σημείο της μετάβασης από το διπλό ύψος της αίθουσας.

Μέρος του πλαισίου του παραθύρου αποτελείται από πέτρα και το άλλο μισό είναι τούβλο, ενώ το άλλο μέρος του παραθύρου είναι εντελώς τούβλο, τονίζοντας τη διαφορά στο ύψος του αρχικού τείχους. Προς το εσωτερικό, το γυαλί έχει άμεσα εισαχθεί στον τοίχο, έτσι ώστε τις πρώτες πρωινές ώρες, μια δέσμη φωτός πέφτει πάνω στο εσωτερικό τοίχωμα χωρίς τις σκιές του πλαισίου του παραθύρου.

Τέλος, το έργο αφορούσε τη μετατροπή της «Brolo» (ένα παλιό κήπο-περιβόλι), δημιουργώντας ένα μεγάλο γκαζόν και με την κατασκευή μιας κεντρικής πισίνας εμπνευσμένη από την παραδοσιακή «Peschiera» (τεχνητές λίμνες) στις Veneto βίλες. Η πισίνα χτίστηκε εξαλείφοντας την αντίληψη όλων των τεχνολογικών πτυχών. Μία 65 εκατοστών μεγάλη πέτρα καθορίζει το όριο ανάμεσα στην πισίνα και το γκαζόν, η δεξαμενή υπερχείλισης βρίσκεται κρυμμένη απο κάτω. Ένα ειδικό πράσινο χρώμα ρητίνης επέτρεψε τη δημιουργία ενός οπτικού αποτελέσματος, χαρακτηριστικό στις λιμνούλες με ψάρια του δέκατου όγδοου αιώνα, με το νερό να αντανακλά τον ουρανό, τα δέντρα και τα κτίρια.