Blog

JK Construction / Blog  / Ο μινιμαλισμός επιστρέφει

Ο μινιμαλισμός επιστρέφει

Η τέχνη της αφαίρεσης και του ημιτελούς.

Ο μινιμαλισμός ή Art minimal είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που εφαρμόζεται κυρίως στη γλυπτική και στην ζωγραφική και δημιουργήθηκε  γύρω στο 1960 ως απάντηση στον προγενέστερο του αφηρημένο εξπρεσιονισμό (1950). Η διακοσμητική και η αρχιτεκτονική έχουν απορροφήσει το στοιχείο και το πνεύμα του μινιμαλισμού λόγω της υπέροχης αισθητικής που δίνει στο χώρο αλλά και της πρακτικότητας του. Η τέχνη του ελαχίστου είναι λιτή και αυστηρή, με έμφαση στα γεωμετρικά σχήματα και στις καθαρές γραμμές. Η ανακαίνιση του σπιτιού ή της επιχείρησής σας σε μινιμαλιστικό στυλ είναι ιδανική για εσάς που αγαπάτε την απλότητα και την τάξη. Ακόμα είναι μία από τις πρόσφατες τάσεις στο χώρο της διακόσμησης και τη μόδας .

Αρχικά τα ιδανικά χρώματα για μια κατοικία σε μινιμαλιστικό ύφος είναι τα παλ και ουδέτερα χρώματα σε ψυχρούς τόνους όπως το χρώμα της άμμου ή ένα ανοιχτό γκρι. Επίσης εάν θα θέλατε μια πιο συντηρητική λύση και συνάμα εναλλακτική, προτείνεται το λευκό.  Τα συγκεκριμένα  χρώματα αντανακλούν το φως και δίνουν την αίσθηση καθαριότητας. Αναδεικνύουν  το αυστηρό ύφος της επίπλωσης και της διακόσμησης. Τα έντονα χρώματα επιτρέπονται αλλά μόνο σαν «πινελιές», παραδείγματος χάριν έναν τοίχο ή κάποιο μονόχρωμο statement διακοσμητικό.

Μεγάλη σημασία στο μινιμαλ στυλ έχει η επιλογή των υφών με ελαφριά υφάσματα ανοιχτόχρωμα ή σκουρόχρωμα στις κουρτίνες. Τα έπιπλα πρέπει να έχουν καθαρές γραμμές και όλα να είναι στον ίδιο χρωματισμό. Το χειμώνα για να δώσετε λίγο «ζεστασιά» στο χώρο μπορείτε να προσθέσετε ένα βαρύ shaggy type χάλι παραδείγματος χάριν μια άσπρη φλοκάτη.

Έπειτα το industrial style πάει μαζί με το μινιμαλισμό στη χρήση βιομηχανικών υλικών. Θυμίζει την κλασσική σοφίτα ενός φτωχού καλλιτέχνη με σαφείς επιρροές από τα αστικά τοπία μεγαλουπόλεων σαν την Νέα Υόρκη. Συνίσταται για επαγγελματικούς χώρους όπως καφετέριες, μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης μέχρι γραφεία και γκαλερί. Μια industrial κατοικία είναι ιδανική για τα άτομα που αγαπούν το εναλλακτικό στυλ και θέλουν να δώσουν μια ατμόσφαιρα δημιουργίας και έμπνευσης. Υλικά όπως οι μεταλλικοί σωλήνες, τοίχοι με εμφανή τούβλα και ξύλινα πατώματα δίνουν μια βιομηχανική αισθητική σαν ο χώρος να βρίσκεται υπό κατασκευή. Στη διακόσμηση θέλουμε καθαρές γραμμές και σκούρα  χρώματα με φωτεινές αντιθέσεις. Εδώ δύνασθε να παίξετε περισσότερο με το έντονο χρώμα και να κινηθείτε μέσα στα πλαίσια του μινιμαλισμού γιατί τα υλικά που προαναφέραμε, είναι κυρίως σε βασικούς χρωματισμούς. Αρκεί τα χρώματα που θα επιλέξετε σαν αντίθεση, να είναι ένα με δύο το πολύ.

Η διακόσμηση στο industrial στυλ πρέπει να παραπέμπει σε εργοτάξιο. Μεταλλικά ή ξύλινα έπιπλα σε λιτές γραμμές χωρίς περίτεχνα σχέδια είναι ιδανικά για να επιτύχετε αυτό το στυλ. Σημαντικό θα είναι να απουσιάζουν τα πολλά ελαφριά υφάσματα και να προτιμηθούν βαριά, όπως η λινογάζα και το καραβόπανο σε χρωματισμούς του μαύρου, γκρι και μπεζ . Τα φωτιστικά μπορούν να είναι σύνθετα μεταλλικά  ή απλές λάμπες που  κρέμονται από το ταβάνι.

Τέλος και τα δύο στυλ είναι κατάλληλα και για οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους  διότι φαίνονται πιο καθαροί και συμμαζευμένοι και συνθέτουν ένα δημιουργικό και παραγωγικό περιβάλλον.