Κατοικία στο Μετς

JK Construction / Κατοικία στο Μετς

Κατοικία στο Μετς

Η JK Construction προτείνει στους πελάτες της λύσεις που κάνουν εκμεταλλεύσιμους όλους τους χώρους. Αναλάβαμε στην περιοχή του Μετς να δώσουμε λύση σε μια διωροφη μονοκατοικία εγκαταλειμμένη και ερειπωμενη της δεκαετίας του ’70. Σχεδιάσαμε να κατασκευάσουμε μια μεζονέτα. Ενώσαμε τους δύο ορόφους με εσωτερική σιδερένια σκάλα την οποία κατασκευάσαμε με τρόπο που να μην ενοχλεί αισθητικά, να προσδίδει φινέτσα στην κατοικία και τη μετατρέψαμε σε μεζονέτα. Κατασκευάσαμε κι έναν τρίτο όροφο εξ’ αρχής. Στον πρώτο όροφο φτιάξαμε το σαλόνι και την κουζίνα και στο δεύτερο όροφο τα υπνοδωμάτια. Σε όλο το σπίτι τοποθετήθηκαν δρύινα πατώματα και διαλέξαμε έπιπλα με λιτές και μοντέρνες γραμμές. Παραδώσαμε μια σύγχρονη και λειτουργική κατοικία, ικανή να καλύψει τις ανάγκες μιας μοντέρνας οικογένειας.

Η συγκεκριμένη κατοικία τράβηξε το ενδιαφέρον των συντακτών του εξειδικευμένου περιοδικού «ΟΙΚΙΑ» οι οποίοι έκαναν πολυσέλιδο αφιέρωμα. Σας παραθέτουμε το δημοσίευμα.

Αφιέρωμα στο περιοδικό ΟΙΚΙΑ

Λεπτές ισορροπίες

Το σπίτι του Σπύρου και της Μαρίας Μητροσύλη βρίσκεται σ’ ένα ήσυχο δρόμο στην καρδιά του Μετς. Οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες του μας διηγούνται την ιστορία του σπιτιού, από τη γέννησή του μέχρι σήμερα. Η αρχική μονοκατοικία κτίστηκε το 1945. Ήταν ένα απλό οικοδόμημα από πέτρα, με μια όμορφη εσωτερική αυλή. Το 1957 στο κτίσμα προστέθηκε ακόμη ένας όροφος, δημιουργώντας έτσι δύο διαφορετικά διαμερίσματα. Ύστερα από αρκετά χρόνια, τη χρονιά του 2002, πέρασε στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών του οι οποίοι το ανακαίνισαν ριζικά. Την επίπονη εργασία ανέλαβαν ο αρχιτέκτων Βαγγέλης Στυλιανίδης και ο εργολάβος Τζίμης Καραγιάννης της εταιρείας ΕΛ.ΤΑ. ΕΚ. , η οποία έχει επιμεληθεί πολλά και σημαντικά έργα όπως το Βρετανικό Συμβούλιο και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Το σπίτι εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Μεγάλα παράθυρα με πρωτότυπα παντζούρια από ξύλινο καφασωτό και μια φαρδιά βεράντα- αυλή ενσωματωμένη στο κτήριο, του δίνουν χαρακτηριστική όψη. Μια λιτή κατασκευή από σίδερο «προστατεύει» τις βεράντες και αντικαθιστά έξυπνα τα κλασικά κάγκελα. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι οι καινούργιοι ένοικοι έκαναν έντονη την παρουσία τους στη γειτονιά με τον πιο διακριτικό τρόπο. Στο ισόγειο του σπιτιού βρίσκεται το διαμέρισμα του νεαρού Δημοσθένη καθώς και η πλούσια βιβλιοθήκη με το κλασικό γραφείο του Σαρίδη από παλιό εφοπλιστικό γραφείο, πολύτιμο δώρο στην οικογένεια από αγαπημένο πρόσωπο. Το δρύινο πάτωμα είναι ειδική κατασκευή και προστατεύει από την υγρασία. Εδώ βρίσκεται η εσωτερική αυλή, «ντυμένη» με πλακάκι τερακότα, η οποία φιλοξενεί πολλά φυτά κι έχει ένα ωραίο, ζεστό γήινο χρώμα στους τοίχους. Ανεβαίνουμε στον πρώτο όροφο από την μαρμάρινη σκάλα – στοιχείο που υπήρχε στην αρχική κατασκευή. Εδώ βρίσκονται οι χώροι του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας, η οποία χωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο με μια φαρδιά, συρόμενη εντυπωσιακή πόρτα βαμμένη σε σκούρο κόκκινο. Το πάτωμά της είναι δρύινο «καρφωτό», από μεγάλες σανίδες γερμανικής προέλευσης. Για τα έπιπλα του καθιστικού έχει επιλεγεί ένα γλυκό κίτρινο χρώμα. Μια δερμάτινη Chesterfield πολυθρόνα συμπληρώνει αρμονικά το σύνολο. Σε μια γωνιά το τζάκι με λιτό σχεδιασμό και πίσω από το καθιστικό μια υπέροχη κατασκευή από ξύλο, χρησιμεύει για να κρύβει αριστοτεχνικά την εγκατάσταση του γκαζιού – όλο το σπίτι λειτουργεί μα γκάζι- ενώ ταυτόχρονα είναι ένας χώρος που φιλοξενεί πιάτα και ποτήρια.

Η τραπεζαρία, διατηρημένη σε άριστη κατάσταση, είναι οικογενειακό κειμήλιο. Βρίσκεται σε άμεση σχέση με την κουζίνα – ένα στοιχείο πολύ βολικό για την οικοδέσποινα. Όλος ο χώρος φωτίζεται με διακριτικές απλίκες αγορασμένες από το κατάστημα Bright. Η εργονομική κουζίνα ευρύχωρη και φωτεινή, είναι από το κατάστημα Moda Bagno. Ο πάγκος εργασίας είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο. Μια συσκευή συντήρησης κρασιών τοποθετημένη διακριτικά πίσω από μια πόρτα, δηλώνει την αγάπη των ιδιοκτητών για την υψηλή ποιότητα, Ανεβαίνουμε στον επάνω όροφο από μια καταπληκτική σκάλα κατασκευασμένη από ξύλο και μέταλλο, η οποία σχηματίζει ιδιαίτερες εσοχές και είναι τόσο έξυπνα στηριγμένη που νομίζεις ότι βρίσκεσαι κυριολεκτικά στον αέρα. Σ’ αυτό το επίπεδο συναντάμε ένα μικρό χώρο ο οποίος χρησιμοποιείται σαν χολ, με τεράστιες ανοιγόμενες τζαμαρίες που βλέπει στη βεράντα. Εδώ ένα δεύτερο μικρό κουζινάκι λειτουργεί για τις ανάγκες του χώρου. Λίγο πιο μέσα βρίσκεται η κρεβατοκάμαρα. Λιτή, με μοναδικό στολίδι, ένα υπέροχο χειροποίητο κεντητό κιλίμι από την Πορτογαλία.

Ανοιχτόχρωμες ξύλινες ντουλάπες σε όλο το ύψος του δωματίου, και ένα βεστιάριο, κατασκευασμένο και αυτό από ξύλο. Εξυπηρετούν τέλεια τις ανάγκες των ενοίκων. Το πιο λειτουργικό μπάνιο φτιαγμένο από μάρμαρο σε «σπασμένο λευκό», έχει πρόσβαση στην κρεβατοκάμαρα.

Ένα δεύτερο μπάνιο στο ύψος του ισογείου εξυπηρετεί τους καλεσμένους. Ένα σπίτι λειτουργικό όπου οι καθαρές γραμμές και η αρχιτεκτονική του αρτιότητα αναδεικνύουν το λιτό στυλ και την ποιότητα ζωής των ιδιοκτητων.

Category:

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ